Какъв материал за изграждане да изберете- гел, акрил или акригел/ полигел? - блог гел лакове
Блог /

Теми в блога

- 10 грешки, които Ви делят от красив, дълготраен маникюр у дома.
- Какъв маникюр да си направите за Св. Валентин?
- С гел лак на море- правилна грижа и съвети за по-дълготраен маникюр и педикюр.
- Какъв материал за изграждане да изберете- гел, акрил или акригел/ полигел?
- Какво постигнахме като официален представител на Kodi Professional за 2019г.?
- Подробна спецификация на най-известните продукти от Kodi Professional.
- UV или LED? Коя лампа да изберем за изпичане на маникюр?
- Защо KODI Professional е най-предпочитана марка за гел лак у дома и в салони?
- Как да си изберем подходяща пила за маникюр?
- Какво е био гел за нокти и защо е подходящ при правенето на гел лак маникюр?
- Опасни съставки, които да избягваме при покупка на лакове и козметика
- Маникюр у дома с гел лаковете от KODI Professional.
- Как да си направим гел лак маникюр “Бевърли Хилс” вкъщи с бляскави резултати?

Какъв материал за изграждане да изберете- гел, акрил или акригел/ полигел?

Какъв материал за изграждане да изберете- гел, акрил или акригел/ полигел?

Публикувано на 18.10.2019

 

Изграждането на изкуствени нокти е една от най-често предлаганите процедури в салоните. Ако сте професионалист и решите да я включите в ценовата си листа, вероятно ще си зададете въпроса какъв материал за изграждане да изберете и какъв вид изграждане да предлагате на клиентите си.

В тази статия ще се опитаме да отговорим на всички въпроси относно изграждането, за да можете Вие да направите правилния избор.

За изграждащ материал в днешно време има няколко опции: акрил, гел или акригел/ полигел. Относно начина на изграждане- обикновено се изгражда върху изкуствени нокти/форми или се използват горни форми.

За да можете да изберете между гел, акрил или акригел, е необходимо да разберете кои са предимствата и недостатъците на всеки един от тях.

 Акрил

Най-старият начин за изграждане на нокти, взаимстван от стоматолозите. При смесването на акрилния прах с мономера се получава една паста, наричана “акрилат”, която се втвърдява на въздух. При изграждане с акрилен прах, той се втвърдява за 5-7 минути, но полимеризацията се счита напълно извършена след 24-48 часа. Всякакви удари и натиск върху материала по време на полимеризацията ще окажат влияние върху дълготрайността на самия маникюр. Тъй като акрилът се полимеризира бавно, се счита че сцеплението му с нокътната плочка не е толкова агресивно и твърдо, и затова материалът не пари.

Качествените акрилни прахове, като този от марката KODI Professional, не съдържат метилметакрилат. Метилметакрилатът е много токсична съставка, която освен че предизвиква алергии в много от случаите, уврежда нокътната плочка. Ноктите след изграждане с такъв акрилен прах изтъняват и стават меки. Поради тази причина в качествените акрилни прахове тази съставка е заменена на етилметакрилат.

При работата с качествен акрилен прах, изградените нокти издържат от 3 до 5 месеца при редовна поддръжка. Разбира се- времето за поддръжка се определя индивидуално според дължината и състоянието на нокътната плочка на всеки един клиент. В края на тази статия ще откриете таблица- помагало с плюсовете и минусите на всеки един материал за изграждане!


Гел за изграждане

Гелът е синтетичен материал, който произхожда от акрил. При смесване на полимер с мономер се получава олигомер, който на по-разбираем език се нарича гел.
Гелът е хипоалергенен материал с различна консистенция- съществуват по- течни, по- гъсти и много гъсти. Той не се разтваря в течност за сваляне на гел лак и трябва да се обработва с електрическа пила. Като цяло дълготрайността на изградените нокти зависи напълно от качеството на гела, с който работите, още повече ако възнамерявате да работите с него любителски вкъщи. Добре е да изберете средна гъстота на гела, за да може той да се разтича леко по нокътната плочка и да поема идеалната форма, т. е. да има добри самоизравняващи се свойства. В същото време не трябва да е много течен, за да не се разтича бързо към кожичките.

Пълната полимеризация на самия материал се случва под UV или UV/LED светлина за няколко секунди/ минути, т.е. материалът се втвърдява бързо и може понякога да пари при тънки нокти, но за сметка на това той има по-здрава адхезия с нокътната плочка отколкото акрила.

Интересен факт: Ноктите под гел/ гел лак растът по-бързо!

Преди да изберете правилния за Вас гел, трябва да определите вида на изграждането, което ще правите. Според това, което искате да направите, има 3 вида гелове:
 

Еднофазен гел/ гел 3 в 1. Тези гелове съчетават трите функции в едно бурканче: адхезия, моделиране и трайност. Не са Ви необходими допълнителни материали, за да осъществите пълноценно изграждане. Те са най- удобни за работа в домашни условия. В тази категория влизат и био геловете и обикновените еднофазни гелове. За био гела можете да прочетете по-подробно в тази статия, като предимството му е, че той се сваля с накисване в специален препарат Tips Off без пилене.

Двуфазен гел. Като основа за този гел се използва праймер, след който се нанася моделиращ гел и се запечатва със специално топ покритие.

Трифазен гел. Технологията предвижда основа, която осигурява силна адхезия, моделиращ гел и запечатващо покритие.

От трите изброени системи, най-дълготрайният маникюр с най- добрата адхезия се получава при използване на трифазната. Тя се препоръчва за изграждане на дълги нокти при наличие на минимална дължина на естествения нокът. С други думи, за клиенти с малка и къса естествена нокътна плочка, използвайте трифазен гел.


Акригел/ Полигел

Акригелът е най-модерното постижение на индустрията, който съчетава твърд гел за изграждане с акрил, който не мирише. Този материал комбинира предимствата на гела и акрила в една тубичка. Акригелът се препоръчва за използване както за професионалисти, така и за любители. Благодарение на перфектната си консистенция, той не се разтича и много лесно се моделира с четка.
Акригелът е възможно най-лесният материал за работа и оформяне на идеален апекс. След като свикнете с материала, обикновеното изграждане ще Ви отнема около 40 минути. По-сложният маникюр ще бъде около 1 час и 20 минути, а идеалният френски- около 2 часа, което е достатъчно бързо за един изящен френски маникюр.

 

Обикновено от една туба акригел (56 гр.) може да се направят от 37 до 40 изграждания (на 10 пръста), като това зависи от дължината на изградените нокти, дали изграждането се прави с различни цветове и разбира се от опита на професионалиста. Ако изграждането е направено качествено, клиентът ще дойде на поддръжка след 21- 30 дни.

Акригелът не се накисва, той се сваля с пилене и именно при него най-често използват горни форми за изграждане. Процедурата много опростява моделирането на апекса и оформянето на идеалната извивка.

Ето и обещаната таблица за сравняване на трите продукта:

 

Характеристика

Акрил

Гел

Акригел/Полигел

Лесно сваляне

+ Сваля се с накисване в специален разтвор (напр. Tips Off).

- Сваля се с пилене и прахът от гела е много фин. Препоръчително е да се използват защитни очила и маска.

- Сваля се с пилене и прахът от акригела е много фин. Препоръчително е да се използват защитни очила и маска.

Здравина на материала при носене

+ Акрилът е много здрав. Подхожда на хора, които много работят с ръце (с клавиатура, домакинска работа и др.).

- В сравнение с акрила, гелът не е толкова здрав. При интензивна работа с ръце може да се получат пукнатини.

+ Акригелът съчетава добрата адхезия на гела със здравината на акрила.

Добра адхезия към нокътната плочка

- При интензивна работа с ръце акрилните нокти могат да се отлепят (рядко се случва, но има такава възможност).

+ Гелът има по-добра адхезия.

+ Акригелът съчетава добрата адхезия на гела със здравината на акрила.

Втвърдяване на нокътната плочка

+ Поръсване на акрилен прах върху неизпечена основа за гел лак е най-лесният начин за втвърдяване на нокътя.

- Нанасянето на гел за втвърдяване на нокътя е добър, но по-времеемък процес.

- Нанасянето на акригел за втвърдяване на нокти е добър, но по-времеемък процес.

Полимеризация според усещанията на клиента

+ Акрилът не пари, той се полимеризира на въздух.

- Гелът може да пари, тъй като се полимеризира бързо под специална светлина.

- Акригелът може да пари във фурничка.

Необходимо време за втвърдяване на материала

– Акрилът се втвърдява достатъчно бавно, ако сте професионалист и същевременно много бързо за начинаещи специалисти.

- Гелът се втвърдява бързо и може да се моделира колкото е необходимо преди да се постави във фурничка.

- Акригелът се втвърдява бързо и може да се моделира колкото е необходимо преди да се постави във фурничка.

Миризма

- Мономерът, с който се работи при моделиране с акрил, има много остра миризма.

– Не мирише или може да има съвсем лека миризма.

- Не мирише.

Блясък

- Акрилът не блести, той е матов и трябва допълнително да се лакира с гел лак, ако се търси блясък.

- Гелът придава стъклен блясък на маникюра.

- Акригелът придава стъклен блясък на маникюра.

 

В избора Ви на материал, с който да работите, е важно е да намерите най-подходящия вариант за Вас и Вашите клиенти. Надяваме се, че тази статия ще Ви е от помощ в този избор!

Разгледайте и другите статии в блога ни за повече информация в сферата на маникюра.

Ако имате някакви въпроси, ще се радваме да се свържете с нас. С удоволствие ще отговорим на всичките Ви запитвания.

Ако проявявате интерес към гел лак маникюр, било то любителски у дома, или професионално за салони, разгледайте продуктите в онлайн магазина ни!

Ако статията ви е харесала, ще се радваме да се присъедините към нашата група във Facebook. Там споделяме интересни идеи за маникюр, обсъждаме различни продукти и "разнищваме" всичко в тази сфера. Също така можете да се абонирате за YouTube канала ни, ако желаете да имате постоянен достъп до обучителните ни видеа и да получавате известие когато публикуваме нови. 

 

Автор: Виктория Дончев

Коментари

Публикувайте коментар

Публикувайте коментар

Публикуването на коментари е достъпно за регистрираните потребители. Моля, направете регистрация в сайта или влезте с паролата си, ако имате такава!

Вход Регистрация

Затвори
Вашият e-mail
Парола
Затвори
Затвори
Регистрирайте се за нашия бюлетин

Регистрирай се за нашия бюлетин и получи 5% отстъпка за първата си поръчка! Важи за клиенти, който НЯМАТ регистрация на сайта!

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да може да функционира правилно. Повече за бисквитките Разбрах и приемам!